Zonnepanelen offerte aanvragen

Je wilt zonnepanelen op het dak van je woning plaatsen? Dat kan een prima plan zijn. Je gaat ermee groene stroom opwekken en meestal is het in financieel opzicht aantrekkelijk. Voordat je een zonnepanelen offerte aanvraagt, dien je je plan een nadere invulling te geven. Als je zonnepanelen je geld moeten besparen, dan dient er eerst te worden vastgesteld of dat inderdaad het geval zal zijn. Als dat zo is, hoeveel zal dat naar verwachting zijn en hoeveel gaat de investering bedragen? Dat zijn vragen die eerst aan de orde zijn. Daarover gaat dit artikel.

Dakscan

Er zijn websites die een online dakscan bieden, zoals die van dakscanzonnepanelen. Dan kun je door invoergegevens te wijzigen, inschattingen terugkrijgen van de kosten en de baten. Vragen die bij die dakscan onder meer aan te orde komen, zijn de oppervlakte op het dak die je voor zonnepalen kunt en wilt gebruiken, het type dak, ligging ten opzichte van de zon, schaduwen van omliggende bebouwing, begroeiing en constructies op het dak, en de hellingshoek ervan. Dat zijn allemaal factoren die de stroomopbrengst van zonnepanelen beïnvloeden. Voor een zonnepanelen offerte aanvragen, ben je met een goede dakscan al een flink eind op weg. Bijvoorbeeld weet je dan het aantal zonnepalen en of je waarschijnlijk een lening zal moeten aanvragen of dat je genoeg spaargeld hebt.

Soorten zonnecellen

De meest gebruikte zonnecellen die in de panelen gaan, zijn de monokristallijne en polykristallijne. De eerstgenoemden zijn duurder, maar hebben een grotere stroomopbrengst. Als je een kleine oppervlakte hebt voor zonnepanelen, is dat verschil relevanter dan bij een groot oppervlak. Daarnaast worden de panelen met monokristallijne zonnecellen doorgaans mooier gevonden.

De componenten van een zonnepaneleninstallatie

Een zonnepaneleninstallatie bestaat niet alleen uit zonnepanelen. Die panelen genereren namelijk gelijkstroom bij een laag voltage. Die zal moeten worden omgevormd tot 230 volt wisselstroom. Dat gebeurt met een omzetter. Je kunt je zonnepaneleninstallatie apart houden van de rest van de stroomvoorziening, maar normaliter wordt de omzetter aangesloten op de elektriciteitsmeter. Dan wordt de stroom van het lichtnet gebruikt als er weinig zon is en de panelen onvoldoende stroom opwekken. Bovendien zou je dan kunnen profiteren van de salderingsregeling, die nog bestaat. Dat dien je dan in de offerteaanvraag te noemen. Tenslotte zijn er installatiematerialen nodig, bekabeling en mankracht. Als je een zonnepanelen offerte aanvragen gaat, vermeld dan dat je alle kosten gespecificeerd wilt hebben. Dat is nuttig bij het vergelijken van de offertes.

 

Bron: Dakscanzonnepanelen.nl