Hoe gaat natuurinclusief bouwen in zijn werking?

Heb je wel eens gehoord van natuurinclusief bouwen? Grote kans van niet. Het is namelijk nog niet super bekend. Natuurinclusief bouwen is eigenlijk gewoon bouwen op een duurzame manier. Het heeft namelijk meerdere voordelen voor de natuur en de biodiversiteit in jouw omgeving. Dat is natuurlijk erg fijn, zeker in deze tijd waarin het klimaat steeds slechter wordt. Ben jij nou ook van plan om natuurinclusief te bouwen? Dan zullen wij je in dit artikel wat meer vertellen hierover. Zo kan je straks meteen aan de slag met jouw duurzame omgeving. Voor meer informatie over natuurinclusief bouwen, klik hier. Veel leesplezier alvast.

Doe vooraf een scan

Voordat je aan de slag kan gaan met het verduurzamen van jouw omgeving, is het handig om een ecologische quickscan uit te laten voeren. Met zo’n quickscan kan je zien hoe het ervoor staat qua planten en dieren. Zo kan je bijvoorbeeld een quickscan doen om naar de flora en fauna te kijken, maar ook naar verschillende soorten dieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan muizen, amfibieën, reptielen, vogels, vissen en vleermuizen. Er wordt dan onderzocht welke soorten er bij jou in de buurt leven en hoe het er met hen voorstaat. Een ecologische quickscan is dus een goede manier om hier zicht op te krijgen. Zo kan je straks doelgericht te werk gaan met het natuurinclusief bouwen.

Het natuurinclusief bouwen zelf

Nadat je een ecologische quickscan hebt laten uitvoeren, kan het natuurinclusief bouwen beginnen. Je weet nu goed waar je op moet letten en kan dus doelgericht te werk gaan. Natuurinclusief bouwen kan op allerlei verschillende manieren. Een aantal voorbeelden zijn het maken van biologische wanden. Deze zorgen ervoor dat veel diersoorten daarin kunnen gaan wonen. Verder is het natuurlijk ook erg goed om een tuin aan te leggen met veel verschillende plantensoorten. Zo zit er voor ieder diersoort wat bij. Een ander voorbeeld is het verzorgen van de verblijfplaatsen van diverse dieren, denk aan vleermuizen of vogels. Zo kunnen ook zij fijn overnachten.